TORT PAVLOVA
- 300 g cukru
- 6 białek
- troszkę soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500ml słodkiej śmietanki ( z reguły kupuję 2 x 200 ml śmietany 36 % )
- owoce - chyba najlepsza z truskawkami, ale można zrobić z takimi jakimi akurat się posiada
Pianę z białęk ubić na sztywno . Potem dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną miksując aż masa stanie się lśniąca , puszysta i sztywna. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni ( termoogieg ). Wykładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrąg o średnicy ok. 20-23 cm.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Studzić w otwartym piekarniku. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę , owoce i ......zajadać się.
Przespis zaczerpnięty od USHII. Dziękuję , naprawdę kulinarny cud natury.
Pięknego smakowitego popołudnia życzę.
robiłam ten deser także z tego przepisu od Ushii, ale nie mam termoobiegu więc, aby efekt końcowy był podobny trzeba:
OdpowiedzUsuń- nagrzac piekarnik do 150, wstawic przygotowaną surową bezę i piec tak ok.10 min, potem zmniejszyc temp. do min i piec jeszcze ok.55-60min.
dodam, że mam piekarnik gazowy (dół) i elektryczne zapiekanie z góry, ale bezy nie trzeba zapiekac od góry, sama brązowieje od temperatury w jakiej przebywa.
W każdym bądź razie przepis jest extra szybki i pyszny dla smakoszy bezów i bitej śmietany:)))
a ja taka głodna z pracy wróciłam...a tu takie cudooo...mniami :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Munia