niedziela, 22 kwietnia 2012

Niedzielne leniuchowo.

Pobudka o 9.00. Matko , kto to widział wstawać o tej porze. Pogoda za oknem skłania ku wyjściu ale zanim to nastąpi....przedstawiam wam moją niedzielną bombę kaloryczną. Zgrabna , powabna i grzesząco pyszna PAVLOVA. To jest słodycz , której nie potrafię odmówić i znika tak szybko z talerzyka , że aż żal. Zachęcam , bo jest łatwa , prosta i niebiańsko "smakowita". Nie mogę doczekać się już sezonu truskawkowego...choć z kiwi też fajnie smakuje. POLECAM!!!!



TORT PAVLOVA
  • 300 g cukru
  • 6 białek 
  • troszkę soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500ml słodkiej śmietanki ( z reguły kupuję 2 x 200 ml śmietany 36 % )
  • owoce - chyba najlepsza z truskawkami, ale można zrobić z takimi jakimi akurat się posiada

Pianę z białęk ubić na sztywno . Potem dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną miksując aż masa stanie się lśniąca , puszysta i sztywna. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni ( termoogieg ). Wykładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrąg o średnicy ok. 20-23 cm.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Studzić w otwartym piekarniku. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę , owoce i ......zajadać się.

Przespis zaczerpnięty od USHII. Dziękuję , naprawdę kulinarny cud natury.

Pięknego smakowitego popołudnia życzę.


2 komentarze:

  1. robiłam ten deser także z tego przepisu od Ushii, ale nie mam termoobiegu więc, aby efekt końcowy był podobny trzeba:
    - nagrzac piekarnik do 150, wstawic przygotowaną surową bezę i piec tak ok.10 min, potem zmniejszyc temp. do min i piec jeszcze ok.55-60min.
    dodam, że mam piekarnik gazowy (dół) i elektryczne zapiekanie z góry, ale bezy nie trzeba zapiekac od góry, sama brązowieje od temperatury w jakiej przebywa.
    W każdym bądź razie przepis jest extra szybki i pyszny dla smakoszy bezów i bitej śmietany:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja taka głodna z pracy wróciłam...a tu takie cudooo...mniami :D

    pozdrawiam cieplutko
    Munia

    OdpowiedzUsuń